П’єзодвигун – видатний винахід світу

2 листопада 2018 року відбулася презентація і гасіння трьох нових поштових марок, які вводяться в обіг для оплати послуг поштового зв’язку в Україні. Ці марки, присвячені инаходам, які прославили Україну на весь світ. Одна з марок присвячена винаходу принципово нового двигуна – п’єзодвигуна, автором якого є старший науковий співробітник Лавриненко В’ячеслав Васильович. Винахід відноситься до 1964 року. На той час молодий фахівець В.В.Лавриненко на кафедрі діелектриків і напівпровідників (зараз кафедра мікроелектроніки) проводив дослідження силового п’єзотрансформатора і виявив його обертання у тримачу. Глибоко вивчивши фізику цього явища, В.В. Лавриненко створює перший в світі п’єзоелектричний мотор обертання, а згодом і лінійний мотор для приводу реле. Роботи В’ячеслава Васильовича на десятиріччя випереджували подібні роботи за кордоном. В подальшому В.В. Лавриненко розробив всі основні принципи роботи і конструкції п’єзодвигунів. На винахід п’єзодвигуна було одержано більше 200 авторських свідоцтв і патентів, близько 40 з яких – патенти у зарубіжних країнах.


Враховуючи перспективність використання п’єзодвигунів при кафедрі мікроелектроніки утворюється галузева лабораторія п’єзодвигунів яку очолює В.В.Лавриненко. Розробки цієї лабораторії втілюються в серійне виробництво двигунів для відеомагнітофону «Електроніка-532», для діапроектора «Днепр-2», для кінокамер, приводів торгівельних автоматів, шарових кранів та інше. На цей час в різних країнах світу серійно виготовляються мільйони п’єзодвигунів різного призначення.
Винахід п’єзодвигуна безумовно відноситься до видатних винаходів світу. Нажаль в нашій державі наразі немає підприємств, які б серійно виготовляли п’єзодвигуни. Сьогодні В.В. Лавриненко продовжує роботу над вдосконаленням п’єзодвигунів на дуже скромній посаді інженера кафедри мікроелектроніки.

В. о. зав. кафедри МЕ
Борисов О.В.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *