Всесвітній день охорони праці

Щорічно 28 квітня в Україні відзначають День охорони праці, який збігається зі Всесвітнім днем охорони праці. Так само збігається і девіз, який визначає МОП. Дізнайтеся, як звучить тема Дня охорони праці — 2023 та як організувати День охорони праці на підприємстві. У пригоді вам стануть: наказ про проведення заходів до Дня охорони праці, готовий план заходів та кошторис.

Загальна інформація

Міжнародна організація праці (далі — МОП) заснована у 1919 році. Це одна із найстаріших міжнародних міжурядових організацій — у 2023 році їй виповниться 104 роки. Своїми першочерговими завданнями МОП визначає: підтримку демократії і соціального діалогу, боротьбу з бідністю і безробіттям, заборону дитячої праці.

За рішенням організації 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці, щоб привернути увагу до цих та інших проблем сьогодення. Вперше під такою назвою його відзначали у 2003 році. Але ідея започаткувати такий особливий день з’явилася після того, як у 1989 році американські та канадські робітники та профспілки провели День вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі.

У міжнародний день охорони праці в Україні також відзначають День охорони праці (указ Президента України № 685/2006, виданий 18.08.2006). День охорони праці в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в Україні.

Всесвітній день охорони праці 2023

Щороку МОП визначає тему (девіз) Всесвітнього дня охорони праці. З урахуванням цієї теми на підприємствах розробляють та проводять заходи з нагоди Дня охорони праці. Проводять їх і в Україні, яка підтримує ініціативи Міжнародної організації праці.

Новий девіз

«Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі» (A Safe and healthy working environment as a fundamental principle and right at work).

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну питання безпеки праці набуло нового значення. Тисячі підприємств продовжують функціонувати, незважаючи на додаткові щоденні ризики та випробування. Організувати охорону праці в умовах воєнного стану — надскладне завдання, до виконання якого потрібно підготуватися належним чином.

Як відзначати День охорони праці 2023 на підприємстві

Масштаб та кількість заходів, приурочених до Дня ОП, залежить від розмірів підприємства і кількості працівників. Так на великих підприємствах доцільно провести Тиждень охорони праці.

Керівник підприємства має видати наказ про проведення заходів і затвердити відповідний план та кошторис. У наказі вказують цілі, підготовчі заходи, тематику, строки та відповідальних осіб. План потрібний для того, щоб усі працівники легко орієнтувалися, де, коли та які заходи проводитимуть.

Важливо правильно розрахувати тривалість заходів. Для цього потрібно врахувати місце розташування структурних підрозділів. Якщо вони розміщені на великій відстані один від одного, необхідно збільшите час на заходи, щоб охопити всі підрозділи.

Проблемні питання та круглі столи варто проводити не лише з керівниками структурних підрозділів, а й із працівниками — так вони відчують, що про їхню безпеку дійсно дбають. Крім того, зворотний зв’язок від працівників допоможе визначити причини наявних проблем.

Якщо заплановані конкурси, потрібно забезпечити учасникам допомогу у підготовці, наприклад надати перелік документів, на підставі яких складені запитання для тестування.

Важливо розмістити на інформаційних стендах роздатковий матеріал — пам’ятки, буклети тощо. Крім того, ефективним каналом поширення інформації можуть стати корпоративні платформи та ЗМІ.

Програма заходів до Дня охорони праці має враховувати сучасні реалії та умови воєнного стану. Тому, щоб підвищити ефективність комунікації в умовах економії часу та нестабільного режиму роботи, знадобляться:

  • тільки цінна й актуальна інформація;
  • зовнішня привабливість матеріалів;
  • максимально короткий текст;
  • максимум візуалізації;
  • доступна мова тощо.

Підсумки проведених заходів бажано обговорити на нарадах або висвітлити в корпоративних ЗМІ. Так працівники зможуть оцінити необхідність і ефективність Дня охорони праці та в майбутньому братимуть активну участь у відповідних заходах.